80 MIN: toekomst voor de toekomst
Nu de hele wereld de uitgang probeert te vinden in het corona-doolhof, om zo de economie weer verantwoord op te starten, kan het ook niet meer lang duren voordat het politieke spel losbarst. De inzet is hoger dan ooit, aangezien de problemen met corona ongekend zijn en er geen ervaring mee is.
De campagnes voor de verkiezingen van maart 2021 zijn al begonnen. Alle partijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden, hun idealen vertalen naar de tegenwoordige tijd. Eerder gemaakte plannen en oneliners kunnen zo de versnipperaar in. De verschillen tussen de partijen zullen groter en duidelijker zijn dan we heel lang hebben gezien. Alles moet opnieuw overdacht worden. Neem nou de zorg waaraan we het voortbestaan van ons land te danken hebben. Nederland heeft nu een geleide-economie met al die ondersteuning van het bedrijfsleven.
Niet meer de waan van de dag drammen, maar komen met visie en plannen, die breed worden gedragen. ‘Schouder aan schouder’, om ook onze kinderen en hun kinderen een toekomstperspectief te geven.
Vóór het nieuwe normaal was ik al heel ver met plannen om een nieuwe politieke partij op te richten. Wat? Nog een politieke partij? Er is nu in de tweede kamer al geen normaal debat mogelijk. Voordat alle 15 fracties hun standpunten voor het voetlicht hebben gebracht is het alweer tijd voor koffie en broodjes.
En toch is het tijd voor 80MIN. Ik geef toe, vóór het corona-tijdperk klonk ons programma een stuk vriendelijker. Ik was niet van plan om euthanasie te verplichten of om opa en oma vogelvrij te verklaren. Nee, ik hoop echt dat iedereen gezond en gelukkig een eeuw wordt. Maar wij van 80MIN vinden dat het stemrecht zou moeten gelden van 18 tot 80 jaar. Daar willen wij het gesprek over aangaan. Als je nog geen 18 bent, bepalen je hormonen je idealen en doe je nog niet echt mee. En als 80-plusser doe niet meer echt mee. Natuurlijk mag je als 80-plusser al je wijsheid en ervaring inzetten om de wereld mooier te maken, maar niet meer stemmen. Je mag als 85-jarige influencer al je volgers, iedere dag, bestoken met je ideeën, maar niet meer stemmen. Als je niet meedoet aan de samenleving, moet je ook niet meer ‘de sfeer op straat’ willen bepalen.
Het politieke spectrum weet heel goed dat de groep pensionado’s de komende jaren explosief gaat groeien. Bij grijs Nederland zitten de zetels. Die groep kiezers wil iedere partij en niet alleen 50PLUS. Nu: de jeugd heeft nog steeds de toekomst, maar die toekomst wordt nu bepaald door ouderen zonder al te veel toekomst. Voorbeeld: als 80plus in het Verenigd Koninkrijk niet had mogen stemmen tijdens het Brexit-referendum, dan had de Britse jeugd een toekomst gehad in Europa.
Bij verkiezingen wordt trouwens ongeveer 8% van de stemmen uitgebracht via machtiging. Vooral bij de groep 80-plussers worden veel kinderen gemachtigd om voor pa of ma te stemmen. Dus eigenlijk heeft 8% van de kiezers twee stemmen. Best ‘eerlijk’ zo’n democratie.
Ik denk dat veel 80-plussers ook blij zijn als ze niet meer met hun rollator naar een stemlokaal hoeven om hun democratische plicht te doen. Dat ze eindelijk de verantwoording van een fijne ouwe dag aan hun kinderen kunnen overdragen. En als je denkt dat je kinderen niet het beste met je voorhebben, dan had je ze beter moeten opvoeden. (wordt vervolgd)
Jan van Piekeren
Steun iedereen die geen stempas ontvangt omdat hij dakloos is https://www.straatnieuws.nl/