Meteen naar de inhoud
bedros
Astrid
Kerst
Marc
Rumen
Jordi2
previous arrow
next arrow

Aandacht voor armoede

Straatnieuws Utrecht bestaat al heel lang. In 1994 is het gestart als eerste straatkrant van Nederland. Het doel was toen om dakloze mensen in Utrecht te voorzien van een manier om geld te verdienen. Wie verkoper werd kocht een aantal kranten in, en verkocht die weer met winst. Zo werden dakloze mensen ineens ondernemers en konden ze in hun onderhoud voorzien. 

Tijdens de coronaperiode zijn we gedwongen om te stoppen met de gedrukte krant, en maakten we een transitie naar online. Zo konden de verkopers op hun plek blijven staan, waar ze onder de mensen komen. Want voor veel verkopers is het verkopen van Straatnieuws hun werk. Het geeft hen een plaats in de maatschappij. Ze voelen zich iemand. Buiten dat het geld oplevert. Voor de een genoeg om geld op te sturen naar huis, voor de ander genoeg om de katten eten te geven, voor de volgende betekent het een buil shag die toch steeds duurder wordt. 

Maar de belangrijkste transitie die we maakten ligt op een ander vlak. We werden vooral geconfronteerd met de armoede in Utrecht en daar willen we iets in betekenen. Armoede zelf kunnen we niet oplossen, dat vergt ingrijpen vanuit de overheid. Maar we kunnen het leven onder de armoedegrens wel aangenamer maken. Dat gaan we doen met verschillende projecten.

Projecten

Natuurlijk blijven we gewoon doorgaan met Straatnieuws, zodat onze verkopers hun plek op straat behouden en zelfs kunnen uitbouwen. Hen helpen we daarnaast met het maken van contacten. Zo brachten we onze dichter Geen kaas in contact met striptekenaar Rob van Barneveld. Rob verstript nu de gedichten van Geen kaas en daaruit zal te zijner tijd een boekje ontstaan.

Een aantal van onze verkopers schrijft graag en daar ondersteunen we ze bij. Met Robert schrijven we elke keer een gedicht. Sebastiaan wil graag een boek schrijven en daar helpen we hem bij. Hij schrijft met pen op wat hij denkt, wij zetten het in de computer en publiceren het. Zo ontstaat er langzaamaan een groter geheel.

Onze verkoper Bert brachten we in aanraking met STUT. Hij speelde mee in de voorstelling Straatslim. Hij heeft de smaak te pakken en heeft zich permanent aangesloten bij het gezelschap.

Maar daarnaast gaan we koks uit Utrecht aanhaken om voor groepen mensen te koken die eenzaam in armoede leven. We sturen zoveel mogelijk gezinnen uit eten, en voorzien in de nodige hygiëneproducten voor mensen die dat niet kunnen betalen.

Straatnieuws

Over al deze projecten schrijven we in Straatnieuws. Bovendien doen we verslag van wat er in Utrecht gebeurt en hoe het onze verkopers vergaat. Hoe Nico tegen het leven aankijkt, dat Rijad Nederlander is geworden, over de ambities van James, waar Andrzey slaapt, hoe het gaat met de astma van Jordy, hoe Laszlo tegenwoordig woont, wat Michael bedenkt. Meer weten? Bekijk dan onze blog: https://www.straatnieuws.nl/blog/