Bert draait ieder dubbeltje om


Bert is verkoper van het eerste uur. Normaliter verkoopt hij Straatnieuws in het weekend in het centrum van Zeist en verdient op die manier enkele honderden euros per maand. Door de coronacrisis zijn die inkomsten gedeeltelijk weggevallen, al zorgt het noodloket van Straatnieuws ervoor dat hij compensatie krijgt voor zijn verkoopinkomsten.

Ik krijg nu zon 25 euro per week, vertelt Bert (60). Normaliter houd ik veel meer over aan de verkoop, vooral doordat ik zoveel fooi krijg. In de avond at ik bij het Smulhuis, maar dat is nu gesloten. Daardoor ben ik opeens veel meer geld kwijt aan eten en dat terwijl ik minder inkomsten heb. Het is nu dus echt ieder dubbeltje omdraaien.

Bert baalt van de gehele situatie. Naast dat ik normaal gesproken door het verkopen van Straatnieuws extra inkomsten heb, vind ik het ook ontzettend leuk. Ik mis het contact met de mensen. De krant verkoop ik al vanaf het begin ergens in de jaren negentig, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben geen profeet, maar hoop dat dit snel verandert. Nu ben ik veel aan het fietsen en kom ik mijn dagen ook wel door, maar het liefst sta ik in het weekend Straatnieuws te verkopen. Hopelijk kan dat snel weer. Tot die tijd is het overleven.