De Adelaarstraat

De Adelaarstraat zie je al van verre. En dat is knap voor een plat object als een straat in Nederland. Technisch is het eigenlijk ook niet de straat die je ziet, natuurlijk, maar de molen. De molen van de Adelaarstraat zie je al van verre, had ik eigenlijk moeten zeggen. Maar ja, deze rubriek heet nu eenmaal Straten van Utrecht en niet Molens van Utrecht, dus helaas.

Molen- en/of stratenliefhebbers die naar aanleiding van dit begin vragen en/of opmerkingen hebben, kunnen zich ovv. “Molen en/of Adelaarstraat” richten tot de redactie. 

Dus, de Adelaarstraat zie je al van verre. Althans, het hangt er vanaf waar je begint. Of eindigt. En dat hangt er ook maar net weer vanaf waar je begint. Of eindigt. Hoe dan ook, voor mij begint de Adelaarstraat bij de Brug Bemuurde Weerd. Als je van die kant komt, geldt: de Adelaarstraat zie je al van verre.

Dan verheug ik me er altijd op dat ik er straks ben. Want ik vind de Adelaarstraat een fijne straat. Hij is lang genoeg om je door een substantieel deel door de stad te vervoeren, echt van de ene plek naar de andere. Of andersom natuurlijk, als je net de andere kant op moet. Maar hij is tegelijk zo smal dat hij intiem blijft. Precies de juiste balans tussen het onpersoonlijke van de vervoersfunctie en het intieme van een woonstraat. 

Sommige straten gaan niet echt ergens naartoe, daar komt verder ook eigenlijk niemand behalve wie er woont. Dan heb je echt een beetje je eigen straat. Maar een straat als de Adelaarstraat heb je nooit voor jezelf. Die is van iedereen en ook een beetje van de mensen die er wonen. 

Het is niet voor niets dat dit soort straten bedrijvigheid met zich meebrengen. Zo ook de Adelaarstraat, van fietsenmaker tot ecowinkel tot Ierse kroeg tot supermarkt tot mediterraans eethuis en meer, de Adelaarstraat heeft het allemaal. In principe zou je er je hele leven kunnen wonen zonder dat je ergens anders naartoe hoeft. En dat is toch iets wat je zoekt in een straat, lijkt me. 

Patrick Meijer is de Stadscomedian van Utrecht

En dan ook nog die naam. Adelaarstraat. Geweldig toch! Stel je voor dat je op je machtige vleugels boven de stad glijdt, de molen ziet en dan weet je, dat is mijn straat.

Patrick Meijer

Patrick Meijer is de stadscomedian van Utrecht, https://www.stadscomedian.nl/

Dit vind je misschien ook leuk...