Straatnieuws Utrecht

De Cremerdwarsstraat


Sommige straten zouden nooit besproken worden als deze columnrubriek er niet was. Wat jammer zou zijn, want daardoor blijft te veel onbesproken. Schoonheid zit hem namelijk niet alleen het grote, overdonderende van bijvoorbeeld een zonsopkomst bij Ayers Rock, Australië, van een albatros in volle vlucht of van een broodje dubbel belegd bij Broodje Mario. Dingen die zo groots en indrukwekkend zijn, dat je jezelf nietig acht. Nee, schoonheid zit hem ook juist in het kleine, in het ogenschijnlijk futiele. Daarom wil ik de Cremerdwarsstraat zo graag bespreken. 

Eigenlijk is het natuurlijk een straat van niets. Letterlijk trouwens, want hij meet slechts 42 meter en is daarmee één van de kleinste straten van Utrecht. Of kortste, ik weet niet hoe dat genoemd wordt bij straten. Ik kies vanaf nu maar voor ‘kortste’ als aanduiding van kleinheid van een straat. 

Mensen die het hier wel of niet mee eens zijn kunnen hun reacties ovv. “Kleinste of Kortste” richten aan de redactie. 

Maar goed, de tragiek van de Cremerdwarsstraat is dat hij niet eens dé kortste straat van Utrecht is. Want dat is het Hanengeschrei. Die is maar 10m en heeft een fantastische naam. Hij ligt ook nog eens precies midden in het historische centrum, dus het Hanengeschrei heeft eigenlijk alles wat een straat nodig heeft om deze columnrubriek te halen. Zo’n straat waarbij alles meezit in het stratenleven.

Maar gezien mijn eeuwige voorkeur voor de underdog, de Cremerdwarsstraat in dit geval, krijgt die hier nu alle aandacht. Het is een straat van twijfelachtige afkomst, die zich heeft weten te ontwikkelen tot een zeer gewaardeerde en veel gebruikte straat in Nieuw-Engeland. Dat vind ik een mooier verhaal dan dat van een straat met een geweldige naam, die perfect gesitueerd in het centrum een beetje de kortste ligt te wezen.

Patrick Meijer is de Stadscomedian van Utrecht

Overigens, de puristen onder de stratenliefhebbers, en we zijn met velen, zouden kunnen zeggen dat het Hanengeschrei hier sowieso niet besproken kan worden in verband met het ontbreken van het woord “straat” in zijn naam. Maar daar kan ik het niet mee eens zijn, want een straat is meer dan zijn naam. Ik heb ook al eens de Vleutensebaan besproken, dus namen zeggen mij niets. Een geldig bezwaar zou zijn dat er geen mensen wonen aan het Hanengeschrei, terwijl de Cremerdwarsstraat wel bewonders heeft. Alleen al voor die mensen zou ‘t zonde zijn als de Cremerdwarsstraat onbesproken blijft.

Dus fietst of loopt u ooit eens op de Cremerstraat of op de Van Lennepstraat ter hoogte van het Schimmelplein, kijkt u dan eens naar die 42 meter en denk er het uwe van. Maar laat het niet onbesproken.

De bundel Dichtbij U  is nu verkrijgbaar bij uw straatnieuwsverkoper. Koop hem! Met gedichten van Ruben van Gogh, Els van Stalborch, Pauline Pisa, Peter Drehmanns, Ingmar Heytze, Fred Penninga, Jan van der Haar en Onno Kosters. Of bestel een gesigneerd exemplaar.