De JP Coenstraat

De JP Coenstraat is één van mijn lievelingsstraten in Utrecht. Dat is hij altijd al geweest, al vanaf dat ik er in 1997 een jaartje heb gewoond. Op nummer 81bis woonde ik, dit zeg ik er even bij voor mensen die graag plekken bezoeken die genoemd worden in columns. 

Als je voor 81bis staat en je kijkt omhoog, dan zit er op twee hoog een raampje. Daarachter was mijn paleisje. 350 gulden voor 6m2, waarvan twee wanden en ‘t plafond afgewerkt waren met van dat bruine saunahout. De andere wanden waren deur en raam. Desondanks vond ik de Coenstraat toen al een geweldige straat.

Want de Coenstraat heeft voor mij alles wat een goede straat behoort te hebben. Namelijk: herinneringen en controverse en raadselen.

Om met de raadselen te beginnen: Waarom een schoenmaker die bijna niet open is? Waarom? Zijn zijn reparaties zo duur dat hij er maar een paar per week hoeft te doen? Is het eigenlijk meer een schoenrestaurateur? Of is het een echte liefhebber die er een paar dagen in de week een baan bij heeft om zijn schoenmakerij te bekostigen? Er hing ooit een poster met daarop: Veters, schoenpoets, inlegzooltjes, uw schoenmaker heeft zoveel meer! Ik moet er nog steeds om lachen.

Een ander groot raadsel in de straat is natuurlijk het gangenstelsel dat vorig jaar werd ontdekt. Zoveel avontuur en vragen in één krantenkop! Waarom? Wie? Hoe? Waarnaartoe? Waarom in de Coenstraat? Wil ik dat ook?

Patrick Meijer is de Stadscomedian van Utrecht

Wat ik ook goed vind passen bij de status van de Coenstraat is de controverse. De ophef gaat over de naamgever van de straat, want die heeft vroeger in de Oost nogal huisgehouden. Nu kom ik natuurlijk zelf uit de Oost, uit Twente, dus dit is wel iets dat mij raakt. Maar toch weet ik niet of ik voor een naamsverandering ben. En ik wil ik ter zijner verdediging aanvoeren dat men toentertijd, zeg zo rond 1600, sowieso ontzettend vervelend met iedereen omging. De omgangsvormen waren wat harder, zeg maar. En het is echt best al wel lang geleden. Dus tot hoe lang terug moet je boete doen? Want in het Castellum liggen Romeinse artefacten en ‘n boot, maar de Romeinen hebben ook flink huisgehouden. Niet alleen hier, maar over heel Europa. Mag je dat dan wel bewonderen? 

Maar goed, als men, die het echt aangaat, er last van heeft, overweeg ik wel een naamsverandering. Maar hoe moet die straat dan gaan heten? Ik bedoel er niets mee, maar mijn naam is nog onbesmet. Dus dames en heren, als u in de Coenstraat bent, kijk dan eens rond en denk er het uwe van. Maar laat het niet onbesproken.

De bundel Dichtbij U  is nu verkrijgbaar bij uw straatnieuwsverkoper. Koop hem! Met gedichten van Ruben van Gogh, Els van Stalborch, Pauline Pisa, Peter Drehmanns, Ingmar Heytze, Fred Penninga, Jan van der Haar en Onno Kosters. Of bestel een gesigneerd exemplaar.

Patrick Meijer

Patrick Meijer is de stadscomedian van Utrecht, https://www.stadscomedian.nl/

Dit vind je misschien ook leuk...