De Weltevredenstraat
De Weltevredenstraat is wat mij betreft een ambivalente straat. Want ik weet niet zo goed wat deze straat betekent, net zoals ik ook nooit zo goed weet wat ambivalent ook weer betekent. Nou heb ik dat even opgezocht en het betekent toch wel ongeveer precies wat ik bedoel. Want “ambivalentie is een staat van in conflict zijnde emoties die gerelateerd zijn aan hetzelfde object, idee of persoon.”
Mijn emoties zijn inderdaad in conflict aangaande de Weltevredenstraat. Van jaloers op mensen die wonen in een straat met een coole naam, tot verward over de juiste klemtonen met betrekking tot het uitspreken van weltevreden. Ben je wél tevreden of ben je wel tevréden? Er zit een leven van acceptaties tussen die 2 klemtonen.
Het is, hoe ambivalent dan ook, een geweldige naam voor een straat. Een straat waar je jezelf eens uitrekt op de bank, de tv aandoet en weltevreden geniet van het uitzicht. En dat is dan alleen nog maar als je er vanuit gaat dat hier met weltevreden een toestand van welbehagen wordt aangeduid. Wat qua naamgeving niet zo blijkt zijn.
Want het is niet zo dat bij de naamgeving van de straten de dienstdoende planoloog op zijn stadskaart keek en zag dat hij nog één straat moest invullen. De laatste dwarsstraat van Lombok. En het was vrijdagmiddag, half 5 inmiddels, buiten scheen de zon en hij vond het wel best. Volgende week was hij toch weg. Weg van dit kantoorgeneuzel. No way dat ik hier de rest van mijn leven onder dit systeemplafond blijf zitten. Daar ben ik echt niet tevreden mee. Zie ‘t als een laatste geintje. Dus hoppa, de Weltevredenstraat ingevuld. De rest van zijn leven moest hij iedere keer grinniken als hij ergens het woord weltevreden las.
Helaas heeft hij er niet lang van kunnen genieten want ongeveer een half jaar nadat hij weg was bij de gemeente is hij tijdens een hike in Canada overleden doordat hij bij het oversteken van de weg werd aangereden door een truck vol bomen van een bedrijf dat panelen maakt voor houten plafonds.
Maar nee, zo is ‘t dus niet gegaan. De desbetreffende planoloog heeft gewoon conform de overige koloniale naamgeving in de wijk, Weltevreden ingevuld in het lege straatnaamvakje op zijn straatnameninvulformulier. Weltevreden, naar de op 12 km van het centrum gelegen voorstad van Batavia, het huidige Jakarta. De plek waar rijke Nederlanders toentertijd, zeg vanaf 1750, een villa lieten bouwen en zich na gedane koloniale arbeid eens heerlijk konden uitstrekken en weltevreden genieten van het uitzicht.