Straatnieuws Utrecht

Eten is duur als je op straat leeft


Na een dag op straat heb je een warme maaltijd nodig, maar zo’n maaltijd is bij de opvang veel te duur, daar is men het in de rooktent voor de Stadsbrug over eens. 

“Dat eten kost 4,50 en dat kan ik niet betalen. Dan is een maaltijd bij de Albert Heijn goedkoper”, vertelt een dakloze me als ik op woensdagochtend bij de Stadsbrug in de rooktent zit. Nu er in de Sleep-Inn een corona-uitbraak aan de gang is, kan hij daar niet terecht en dus slaapt en eet hij bij de Stadsbrug. Zelfs voor de soep betaalt hij er 50 cent, terwijl is afgesproken dat soep altijd gratis moet zijn, vindt hij. En waar die soep wel gratis is, daar is hij niet lekker. 

“Daar wordt hij aangelengd tot je geen soep meer proeft”, gromt een ander die meeluistert naar wat we zeggen. Hij ageert vervolgens ook nog tegen de vijf cent die ze voor een snee brood moeten betalen en de 15 cent voor een plakje kaas. Waarna hij zijn stem steeds meer verheft over allerlei misstanden, waaronder de drugs die voor mensen in de Sleep-Inn worden gekocht en ontbijtjes die wel zeven euro zouden kosten.

“Corona geeft bij sommige mensen heel veel stress”, sust de eerste om de uitbarsting van de ander te vergoelijken. Zulke stress heeft hij niet, stelt hij me gerust, maar moeilijk heeft hij het wel.

Het grote probleem is dat er op dit moment geen uniforme prijs is voor opvang, en die moet er wel komen, vertelt Wim Eickholt van de cliëntenraad van de Tussenvoorziening me later in de ochtend aan de telefoon. Maar alle instanties zitten wat dat betreft op elkaar te wachten, dus daar is een uitspraak van de gemeente voor nodig. Wel verzekert hij me dat het bestuur van de Tussenvoorziening hierover deze week nog met een besluit zal komen.

Eickholt wijst er daarnaast op dat je bij de Sleep-Inn door wat klusjes op te knappen muntjes kon verdienen, waarmee je een maaltijd kon krijgen. Dat is de afgelopen tijd dus niet beschikbaar geweest voor de mensen, maar gelukkig is de Sleep-Inn sinds woensdag weer open. Ook weet hij te vertellen dat de gemeente binnenkort een nieuwe locatie gaat openen.

Hopelijk komt er dus snel meer duidelijkheid over het beleid. Of dat het leven van mijn gesprekspartners ingrijpend zal verbeteren is de vraag. Over een paar weken kunnen ze in ieder geval wel weer Straatnieuws gaan verkopen. Hopelijk levert dat voldoende op voor een dagelijkse warme maaltijd! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *