Hier willen we het over hebben in Straatnieuws
Afgelopen dagen had ik contact met twee organisaties die echt iets betekenen voor kwetsbare mensen in Utrecht. Eerst ging ik langs bij Atelier Spat, waar mensen hun creativiteit kunnen uitleven. Een dag later had ik contact met Team S.V.E.T, Sport Voor Een Toekomst. Bij beide initiatieven gaat het om zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Maar ook om elkaar accepteren en geaccepteerd worden zoals je bent.
Van beide initiatieven ben ik erg onder de indruk, omdat ze werkelijk iets bijdragen aan het herstel van mensen. Dat doen ze vanuit een vanzelfsprekende overtuiging dat iedereen volwaardig mee kan doen, zonder dat de kwetsbaarheid uit het oog wordt verloren. Dat levert een eenheid op die je kunt voelen.

Mattanja Keijzer
Wat me op het eerste gezicht aanspreekt is het enthousiasme van de mensen waarmee ik spreek. Mattanja Keijzer geniet tegenover me aan de tafel in het atelier overduidelijk van wat er om haar heen gebeurt en ontstaat. Iedereen kan bij Atelier Spat zelfstandig werken tijdens openingsuren. Tijdens die vier uur garanderen ze begeleiding en worden de regels gehandhaafd, wat veel mensen fijn vinden tijdens de coronatijd. Maar er zijn bijvoorbeeld ook een paar kunstenaars die een sleutel van het pand hebben, zodat ze ook in de avonduren en in het weekend kunnen doorwerken. “Laat het vrij en het bloeit”, zegt Mattanja daarover. De diversiteit in de werken die ik om me heen zie spreekt boekdelen.

Het voormalig buurthuis waar Spat is gevestigd
Monica, die bij Spat fotografeert, voegt daaraan toe dat de groep best hecht is. Omdat iedereen het soms moeilijk heeft, let iedereen goed op elkaar en iedereen begrijpt het als het even wat minder met je gaat. “We gaan heel positief met elkaar om”, vertelt ze, waaruit de kracht blijkt van zo’n gezamenlijk initiatief. Dat is precies wat ook Kees Grovestein benadrukt als hij het over S.V.E.T. heeft, dat afgelopen jaar de Utrechtse vrijwilligerstrofee in de wacht heeft gesleept. S.V.E.T. is, net als Spat, voor mensen die om wat voor reden dan ook de aansluiting niet kunnen vinden, of zich niet thuis voelen in een reguliere vereniging. “Daar wordt er bijvoorbeeld van je verwacht dat je altijd aanwezig bent”, zegt Kees, “maar dat kan bij deze mensen gewoon niet altijd. Omdat we allemaal zo’n achtergrond hebben, begeleiders en sporters, hebben ze er begrip voor als je er een keer niet bent en ze steunen elkaar juist.”

Team S.V.E.T.
S.V.E.T is ontstaan vanuit het voetbal, maar er zijn nu ook groepen voor kickboxen, jeu de boule, hardlopen, bootcamp, schaken, zwemmen en paardrijden. En onlangs heeft iemand een visgroep opgezet, samen met de visbond. Zelf is hij verslaafd geweest en hij kwam vanuit de Tussenvoorziening. Nu is hij viscoach. Ook bij S.V.E.T gaat het dus over hoe mensen de regie over hun leven weer terugkrijgen.
S.V.E.T en Atelier Spat zijn van de deelnemers zelf. Dat spreekt me zo enorm aan in deze organisaties. Ze laten zien hoe mensen kunnen opkrabbelen als ze even de tijd krijgen en als ze zich thuis kunnen voelen. Daarom beslis ik direct dat het dit soort verhalen zijn die we willen vertellen in Straatnieuws als dat in december in digitale vorm weer verschijnt. U kunt daar dus zeker portretten in verwachten van kunstenaars en sporters.