Lazlo mist de mensen

Al twaalf jaar verkoopt Laszlo (43) Straatnieuws. Bijna iedere dag staat hij bij de supermarkt aan het Smaragdplein in Hoograven. Maar door de coronacrisis kan hij geen Straatnieuws meer verkopen. Daarom meldt hij zich nu iedere woensdag bij het noodloket dat Straatnieuws heeft geopend om de verkopers een compensatie te kunnen bieden voor het wegvallen van inkomsten.

Met negen euro in zijn handen, stapt hij het gebouw aan de Koningin Wilhelminalaan uit. Geen groot bedrag, maar meer dan welkom voor de verkoper uit Hongarije. Hij gaat zitten op een bankje in de zon en staart voor zich uit. Laszlo maakt zich zorgen. Over de wereld, Straatnieuws en over zichzelf.

Dankzij de verkoop van Straatnieuws kan ik eten halen, zegt hij. Dat is nu veel moeilijker voor me. Gelukkig slaap ik in de nachtopvang, maar daar waren laatst wel al mijn spullen weg. In de avond liet ik die opslaan in de bagageruimte, maar de dag erna was alles verdwenen. Ik weet niet waar het is. Het geld van de gemeente is erg belangrijk voor me. Het is niet veel, maar meer dan niets.

Laszlo hoopt dat hij binnenkort weer Straatnieuws kan verkopen. Ik mis de mensen. Vaak praat ik met ze en dat vind ik leuk. Angst om zelf ziek te worden, heb ik niet. Ik probeer nu ook ander werk te zoeken, maar dat is heel lastig. Ik ben veel aan het lopen en zit in parken. Eigenlijk weet ik vaak niet zo goed wat ik moet doen. Ik wil graag Straatnieuws weer verkopen.

Totdat dat weer kan, is het wat rondlummelen en wachten op betere tijden. 

Dit vind je misschien ook leuk...