In Overvecht heeft het Leger des Heils eerder deze week een nieuwe nachtopvang geopend, die vooral wordt gebruikt door mensen uit Midden en Oost Europa, voornamelijk Polen en Roemenen. Ze zijn voor werk naar Nederland gekomen, maar onder andere door corona werkloos geworden. Hun huisvesting was aan dat werk gekoppeld, dus nu leven ze op straat. Deze groep mensen is lang onder de radar gebleven, maar komt door corona en de kou van de laatste week steeds beter in beeld. Nu heeft namelijk iedereen, zelfs deze niet-rechthebbenden, recht op opvang.
Er zijn 24 bedden in de oude gymzaal aan de Grote Trekdreef, die van elkaar zijn gescheiden door schotten, zodat de mensen nog enigszins privacy hebben. “Vannacht hebben er 18 mensen geslapen,” vertelt locatiemanager Annefieke. Dat het niet vol is heeft verschillende oorzaken. Ze vertelt dat men zich ‘s ochtends kan inschrijven en dat er dan een bed voor ze wordt vrijgehouden, maar ze komen dan ‘s avonds niet altijd opdagen. “Het is geen heel vaste groep. Ze zijn mobiel en ze zijn niet gebonden aan Utrecht. Als ze ergens anders werk denken te kunnen vinden dan zijn ze zo vertrokken.” Ook worden ze doorverwezen vanuit de Stadsbrug als de opvang daar vol zit. “Maar dat is toch zo’n zeven kilometer lopen, dus dat werkt niet altijd.” Daarnaast is de opvang nog geen week open, dus het moet nog doordringen dat mensen hier terecht kunnen.
Op dinsdag 1 februari is bij de gemeente het besluit genomen dat deze opvang er zou komen en maandag 7 februari kon hij open. “We hebben natuurlijk al wat ervaring met opvang, in het voorjaar hebben we het ook gedaan. En de maandag voor het besluit was facility al begonnen met de voorbereidingen, want het moest wel heel raar lopen wilde het niet gebeuren.” De schotten die nu worden gebruikt stonden bijvoorbeeld nog klaar van de vorige keer, die waren zo binnengebracht.
De opvang heeft geen eetzaal. Er is een kleine open ruimte voor een buffet waar mensen in de ochtend een ontbijt kunnen pakken dat ze op hun bed opeten. ‘s Avonds kunnen ze een paar straten verderop bij een andere locatie van het Leger des Heils eten. De sfeer in de opvang noemt Annefieke redelijk goed. In de ochtend is het rustig, ‘s avonds zijn er soms wat irritaties omdat mensen zo dicht op elkaars lip zitten. “Maar ‘s nachts is het helemaal stil, dan slaapt iedereen.”
Er zijn ook duidelijke regels. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt één waarschuwing. Het gaat dan om zaken als bier drinken. “Tenzij je het heel bont maakt, bijvoorbeeld door iemand een klap te geven. Fysiek geweld is niet acceptabel, dan kom je er niet meer in.”
Annefieke accepteert verder dat het hier alleen om opvang gaat. “Wij kunnen eigenlijk niet met de mensen praten door de taalbarrière”, zegt ze. “Dus houden wij het bij het regelen van bed, bad en brood. De mensen van Barka komen bijna dagelijks langs, en kijken naar het welzijn. Zij weten wie de mensen zijn, en kunnen ze helpen bij individuele problemen.”
Lees ook het verhaal in Straatnieuws over de opvang op de Maliebaan. Daar gaat het er heel anders aan toe. En als je dan toch daar bent, koop die krant!