Meteen naar de inhoud
bedros
Astrid
Kerst
Marc
Rumen
Jordi2
previous arrow
next arrow

Noodloket voor Straatnieuwsverkopers gaat open

De verkopers van Straatnieuws krijgen hun inkomen van de verkoop van Straatnieuws volledig gecompenseerd. Stichting Straatnieuws gaat een noodloket openen, de gemeente Utrecht betaalt de compensatie. Wethouder Maarten van Ooijen steunt het initiatief van harte: ‘Juist deze kwetsbare groep verdient de noodzakelijke ondersteuning. Gelukkig kunnen we die in goede samenwerking met Straatnieuws bieden.’ Het noodloket gaat woensdag 15 april om 10:00 uur ’s ochtends open op de Stadsbrug en sluit op het middaguur. Daarna is het loket wekelijks open, in ieder geval tot 1 juni.

 

Per 16 maart heeft Stichting Straatnieuws Utrecht besloten te stoppen met de distributie van haar krant, vanwege de risico’s voor de gezondheid van haar vrijwilligers. Dat was een moeilijk besluit omdat een al kwetsbare groep mensen hierdoor direct getroffen werd. Zij lopen inkomsten mis en hebben geen sociaal netwerk en dagbesteding meer. Het bestuur benaderde de gemeente Utrecht om de gederfde inkomsten van de straatnieuwsverkopers te compenseren, net als andere ondernemers in deze tijden van corona. De gemeente stelde het geld zo snel mogelijk beschikbaar. Daardoor kan het loket na het paasweekend al open.

Volledige compensatie

Alle verkopers die van 1 januari tot 16 maart straatkranten verkochten komen in aanmerking voor de compensatieregeling. Ze krijgen een volledige compensatie van gederfde inkomsten. Verkopers kopen kranten in voor € 1,60 en verkopen deze op straat voor € 2,50. Het verschil van € 0,90 houden zij als winst. In de periode tot 1 juni krijgen zij deze inkomsten volledig gecompenseerd. Straatnieuws houdt altijd precies bij wie kranten inkoopt en hoeveel. Dit is nu de basis van de regeling.

Verkopers uit beeld

Door de sluiting is het contact met een deel van de verkopers verloren gegaan. Met behulp van de website (waarin een meldpunt voor verkopers is opgenomen), Facebook en het uitgebreide netwerk van formele en informele contacten is Straatnieuws bezig dit contact te herstellen. Na contact volgt een uitnodiging langs te komen. De verkopers krijgen dan hun uitkering in delen uitgekeerd, zodat ze reden hebben om terug te komen op de Stadsbrug. Zo komen ze vaker in beeld bij de stichting en kan er zo nodig aanvullende hulp geboden worden.