Tijdslotmaatschappij

Nu alle kappers overuren maken om het moreel van Nederland op te krikken, de pedicuren bijna niet door de berg eelt heenkomen, en alle mee-eters weer worden uitgeknepen, zullen we snel weten of we geen nieuwe piek hebben veroorzaakt. Ik dacht altijd dat hoop iets voor de Bijbelbelt was, maar ik moet toegeven dat ik ook aan het hopen ben. Laten we hopen dat mijn hoop geen valse hoop is. Hopelijk gaat het goed met het aantal ziekenhuisopnames, want dan kunnen we vanaf 1 juni weer optreden, met maximaal 30 personen in de zaal.

Vóór C. was het altijd weer spannend hoeveel mensen er in de zaal zouden zitten. Er was namelijk al lang een trend gaande. Steeds meer mensen hadden helemaal geen zin om al twee weken van tevoren een kaartje te kopen. Stel je voor dat je op de avond zelf helemaal geen zin meer had, dat je toch liever een hapje ging eten of een Netflix-serie weg wilde tikken, dan zat je mooi met dat kaartje. Nee, als je ‘nu’ zin had om bij Van Piekeren een beetje mee te lallen, dan ging je er ‘nu’ heen.

Ik heb een verrassing voor je: dat is voorlopig voltooid verleden tijd. Als je ‘nu’ naar de kapper, ergens een hapje eten of naar een optreden wilt, zonder afspraak of reservering, kun je het vergeten. Als je niet twee weken van tevoren een plekje op een terras regelt, wordt het toch een biertje van de supermarkt. Als je nu niet snel reserveert bij een kapper, dan zullen je selfies de komende maand, nog steeds geen likes opleveren. 

Ook met concerten zal dat het geval zijn. Vanaf 1 juni mogen wij artiesten wel weer spelen, maar het is afgelopen met de bonnefooi. De regels zijn daar te strikt voor, er mogen maximaal 30 mensen in een zaal en die moeten anderhalve meter afstand houden. Het eerste raadsel waar zalen in Nederland een antwoord op moeten vinden is: Hoe krijgen we honderd mensen in een zaal waar maar 30 mensen mogen zijn? Met wat inspiratie van de Efteling kom je daar wel uit: de doorlopende voorstelling.

Dat gaan wij dus vanaf 1 juni iedere laatste vrijdag in de Kargadoor doen. Dat worden muziekavondjes als een doorlopende voorstelling. Iedere 20 minuten schuift het publiek door naar de volgende zaal, komt er een nieuw groepje van 30 personen binnen en verlaat een groep het pand aan de achterzijde. Maar nu zul je dus niet alleen van tevoren een kaartje moeten kopen, je moet ook van tevoren beslissen in welk tijdslot je erbij wilt zijn.

Grote voordeel van leven in een tijdslotmaatschappij is wel dat we weer precies weten hoeveel mensen er naar een voorstelling zullen komen. En de kans dat het concert is uitverkocht wordt er ook een stuk groter mee.

Jan van Piekeren

Dit vind je misschien ook leuk...