Utrechtse straatpastor mist het persoonlijk contact


Straatpastor Wieke de Wolff kan je normaal op verschillende plekken in Utrecht tegenkomen. Haar werkzaamheden liggen niet stil, maar worden niet gemakkelijker door de coronamaatregelen. Met Straatnieuws bespreekt ze de situatie.

Met Wieke gaat het in ieder geval goed, “ondanks de vreemde tijd waarin we nu leven.” 

Alle activiteiten zijn door de maatregelen stopgezet. “Geen inloop, geen vieringen en ook geen maaltijden meer,” vertelt ze over de telefoon. In een WhatsApp-chat met collega’s heeft ze de contacten met pastoranten verdeeld. 

“We hebben contact met ze via de telefoon en mail. Mensen die een huis hebben sturen we kaarten. Zelf zie ik nog één man persoonlijk, maar dat is onder strikte voorwaarden. Als ik onderweg ben kom ik soms ook nog mensen op straat tegen, daar maak ik dan op gepaste afstand een praatje mee.” 

Zorgen om de mensen

Wieke mist het persoonlijke contact. “Elkaar aandacht geven, elkaar in de ogen kijken, een arm om iemand heen slaan, dat kan nu niet. In plaats van van non-verbaal én verbaal contact is het contact nu bijna alleen maar verbaal, terwijl de combinatie zo belangrijk is voor ons werk.” 

De straatpastor maakt zich zorgen om de mensen waar ze helemaal geen contact meer mee heeft. “Sommige mensen hebben geen mobiele telefoon. Ik weet niet hoe het met hen is. Aan hen denk ik veel.”

Meer uitwijkmogelijkheden nodig 

De Wolff ziet dat de gemeente Utrecht heel actief en betrokken is in het ondersteunen van deze kwetsbare groep mensen. Toch blijft het lastig om voor deze groep te zorgen en om de anderhalvemeter-regel in stand te houden. 

“Mensen hadden voor de crisis nauwelijks een plek voor zichzelf, maar nu al helemaal niet. Herstart is wel open, maar je kunt er maar een kwartiertje zijn. De Sleep-inn en NOIZ zijn 24-uursvoorzieningen geworden. Het is lastig om daar de hele dag te zijn en nauwelijks uitwijkmogelijkheden te hebben. In de parken zijn er strenge controles. Je had al weinig privacy, maar nu zo goed als niet. Ik kwam laatst iemand tegen die nergens meer heen kon en de hele dag door de stad aan het fietsen was.” 

Ze zou dan ook graag zien dat mensen die dak- en/of thuisloos zijn iets meer uitwijkmogelijkheden krijgen. “Maar wel op veilige afstand van elkaar.” 

Vakken tekenen met stoepkrijt

Zelf is De Wolff met collega’s aan het spelen met ideeën over oplossingen, mochten de maatregelen nog langer duren. “Bij de Jacobikerk willen we in plaats van een inloop, een aanloop buiten organiseren. Met stoepkrijt willen we vakken tekenen, zodat iedereen op gepaste afstand blijft. Daarnaast noemt ze het idee om een plek van hoop en troost buiten te organiseren, waar mensen naartoe kunnen. Of de plannen doorgaan is nog onzeker. “De kerken moeten hier wel toestemming voor geven,” benadrukt ze.