Bedros wacht op groen licht

De zwaar bepakte fiets van Bedros (55) staat tegen een hek. Het is woensdagochtend. Zojuist heeft hij zijn geld opgehaald bij het noodloket dat Straatnieuws heeft geopend om de verkopers een compensatie te kunnen bieden voor het wegvallen van inkomsten. 

Buiten het gebouw aan de Koningin Wilhelminalaan pakt hij een pak melk uit een fietstas en neemt een slok. Hoewel de zon schijnt en Bedros – zoals altijd – een lach op zijn gezicht heeft, maakt hij zich zorgen. Door de coronacrisis wordt er geen Straatnieuws meer gedrukt en ziet het leven van Bedros er heel anders uit dan voorheen. ‘Het stoplicht staat op rood, dus ik mag niets doen’, zegt Bedros. 

‘Al 21 jaar ben ik in Nederland en twaalf jaar verkoop ik Straatnieuws. Eerst op veel plekken in Utrecht, nu in Bilthoven. Maar dat kan nu niet. Alles is anders. Bij het Smulhuis kun je niet meer eten en in de dagopvang mag je maar een kwartiertje naar binnen. Het is moeilijk.’ Voorheen fietste hij dagelijks naar Bilthoven en verkocht er zijn kranten. Niet alleen die fietsrit is weggevallen, ook een flink deel van zijn inkomsten. 

‘Vanochtend heb ik hier bij het loket 73,50 euro opgehaald. Dat kan nu iedere woensdag en het bedrag is gebaseerd op het aantal kranten dat ik eerder verkocht. Door de fooien die ik kreeg verdiende ik veel meer, maar ik ben erg blij met de hulp van de gemeente.’ 

Bedros maakt zich zorgen over zijn gezondheid. ‘Ik slaap in de nachtopvang en als één iemand daar ziek is, wordt iedereen ziek. Hoewel het leven mooi is, ben ik nu echt bang. Ik weet niet wat de toekomst brengt. Dat weet niemand, toch? Het enige dat ik kan doen, is positief proberen te blijven. Hoe moeilijk dat soms ook is. Het stoplicht wordt echt wel weer een keer groen. En dan is het gaan. Niet eerder.’ 

Dit vind je misschien ook leuk...