Meteen naar de inhoud
bedros
Astrid
Kerst
Marc
Rumen
Jordi2
previous arrow
next arrow

‘Ze hebben niets geleerd van de Tunnel’

Als ludieke protestactie legde de mensen van GOUD, een organisatie die belangen behartigt van dakloze mensen, een herdenkingstegel bij de bankjes aan het Lucasbolwerk. Daar hielden zich tot voor kort vaak druggebruikers op. Sinds kort geldt er in Utrecht een verbod op het gebruik van drugs in het openbaar. 

De tegel is een persiflage op de tegel die op dit moment wordt vormgegeven ter herdenking van de Tunnel, een plek waar verslaafden zich in erbarmelijke omstandigheden ophielden aan het eind van de vorige eeuw. Het is nu dertig jaar geleden dat de Tunnel gesloten werd en de mensen werden opgevangen in hostels en gebruikersruimten. 

‘Het ingestelde drugsverbod is onzinnig’, zegt Marcel Bolech van GOUD. ‘Het is symboolpolitiek. Onze tegel is een knipoog vanuit de toekomst, als er met een helderder blik wordt teruggekeken op vandaag. Net zoals er nu wordt teruggekeken op de tijd van de tunnel. De Tunnel is op een fatsoenlijke manier opgelost, met oog voor de mens. Terwijl er nu alleen maar repressie is. Dat lost niets op, want mensen gaan niet minder drugs gebruiken omdat ze worden opgejaagd.’

Als de tegel wordt gelegd zit er een groepje van zes gebruikers een paar meter verderop, net buiten beeld van de camera. ‘Ja, ze hebben niets geleerd’, reageert er een die zijn naam niet wil zeggen en ook niet op de foto wil. Even verderop ligt iemand te slapen. De handhaving die even later komt kijken negeert de gebruikers en gaat direct op de slaper af om hem wakker te maken.  

Lees hier het bericht van GOUD zelf