Zo word je heel makkelijk een oorlogsheld

KleingeldHet coronavirus dendert over de wereld. We zitten midden in een wereldoorlog tegen een onzichtbare vijand zonder politieke ideologie of geloofsovertuiging. Deze vijand heeft geen trollenlegers nodig om viraal te gaan.

Deze oorlog wordt niet gewonnen door het grootste wapenarsenaal, maar door de aanvoer van voldoende mondmaskers en beademingsapparatuur. Geen loopgraven vol zwaar bewapende, getrainde militairen, maar medisch personeel aan de frontlinie en vakkenvullers die voor 5 euro per uur, met gevaar voor besmetting, ervoor zorgen dat het volk niet verhongert. We zijn ze allemaal jarenlang vergeten en nu gaan we voor ze klappen, omdat klappen voor de piloot er voorlopig toch niet in zit.

Intussen verliest de onderbuik het van de rede en de poen verliest het van de volksgezondheid. De populisten moeten het voorlopig doen met de complotdenkers en de 20% van ons volkje dat hun hele leven al ontevreden is. De stille meerderheid heeft het voorlopig weer voor het zeggen. De helft van de bevolking kijkt naar de toespraak van Rutte, vertrouwt de media weer en weet zeker dat de oplossing in de wetenschap ligt.

Ik ben benieuwd hoelang het gaat duren tot de Trumps en Baudets van onze wereld gaan zeggen dat Corona een links virus is. Dat het een communistisch complot is om het goddelijke kapitalisme en onze Germaanse genen uit te roeien. In deze tijd is zelfs de gemiddelde PVV-er blij met de Marokkaanse bezorger van de pizza’s en klappen we zelfs voor alle hoofddoekjes die de medische zorg draaiende houden. We zijn banger voor het virus dan voor elkaar. Hoe gaaf is dat.

Kleingeld

Ook jij kunt als een held uit deze oorlog komen. Houdt de anderhalve meter afstand en zorg er alsjeblieft voor dat we niet allemaal opnieuw een maand huisarrest krijgen. En als je alleen huisarrest hebt dan bof je nog. Moet je ‘s proberen om een maand binnen te blijven als je dakloos of thuisloos bent. Ik ben benieuwd hoeveel hotels Van der Valk ter beschikking gaat stellen, zodat ook de daklozen veilig zijn.

Ik klap voor iedereen die tijdens het dagelijkse uurtje luchten een handje kleingeld bij zich heeft om thuislozen en straatnieuwsverkopers te blijven ondersteunen en zich te realiseren dat we zonder het vangnet van de overheid allemaal dakloos zouden zijn of worden.

Applaus.

Jan van Piekeren is Utrechts muzikant. Kijk op vanpiekeren.nl

Dit vind je misschien ook leuk...